Az energia monitoring új távlatokat nyit

energia monitoring

Energia monitoring

Minden vállalkozásban, termelési egységben, szolgáltatást végző feladatkörben van olyan szakasz, ahol jelentős energiavesztés, pazarlás történik. Számszerűsítve, adott az a 20 %-ék, ahol a megtakarítások 80 %-a realizálható megfelelő kezelés révén. Természetesen, hogy ennek neki tudjunk kezdeni, első lépésben egy alapos felmérést kell elvégezni. Ebben lesz hasznunkra az energiamonitoring eszköztára, amivel felvértezve gyorsan kirajzolódik előttünk a részletes kép. Fontos, hogy ne csak egyetlen egészként tekintsünk egy üzemelő szektorra, ami lehet gyártási tevékenység, hanem bontsuk azt részekre.

Ilyen módon a teljes energiafelhasználás nyomon követése mellett, almérőkön keresztül, amelyeknek a beállítását jogszabályi keretek is meghatározzák, időszakos adatgyűjtéseket szintén végezzük, külön munkagépekre lebontva. Az energiamonitoring lényege, hogy folyamatosan történik a feltérképezés, így valós időben figyelhetjük meg, hogy mi történik egy üzemelő egységen belül. Ha megtaláljuk némi számítást, kalkulálását követően, hogy pontosan merre vannak a gyengepontok, máris terveket foganatosíthatunk a cselekvésekre vonatkozóan.

Természetesen az energia monitoring lényege a folyamatosság. Nem elég csak néhány napos vagy hetes távlatokban gondolkodni, mert mindig tisztában kell lennünk a felhasznált energia mennyiségének mértékével. Folyamatosan jelennek meg újabb műszaki megoldások, ezért ami jelenleg optimális értéket mutat a felhasználás szemszögéből, rövid időn belül már a pazarló kategóriába kerülhet át, hiszen kapható lesz olyan fejlesztés, ami még kevesebből tudja kihozni ugyanazt a teljesítményt.

A megfelelő szoftveres háttér jól jön ahhoz, hogy az energia monitoring megvalósuljon. Egy nagyon komplex rendszer kiépítésére van szükség, ami nemcsak elvégzi a különálló eszközökön keresztül a számsorok begyűjtését, de még a kiértékelést is megoldja. A getenergy.hu felületen elérhető az a platform, ami minderre képes. Bátran kérjük az oldal munkatársainak a segítségét az üzembeállításhoz és az eredmények tekintetében történő új intézkedések bevezetéséhez!