A szilvalekvár egy igazi vitaminbomba

Szilva fajták

A gyümölcs nem tartalmaz telített zsírokat, viszont vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag. A szilva fajták és a szilva lekvár jótékony hatásai a következőkben leírtak lehetnek.

A szilva tökéletes C-vitamin forrás, és rengeteg antioxidánst tartalmaz. Hashajtóként is alkalmazzák, mivel olyan összetevők vannak benne, mint például a rost, szorbit és szatén, amelyek elősegítik az anyagcserét a szervezetben. A szilva jótékony hatásai a szabad gyökök és a relatív oxigén elleni harcban is megmutatkozik. A K-vitamin is megtalálható benne, amely megakadályozza a véralvadást, a csontok fejlődésében és az Alzheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításában segít.

Az aszalt szilva nagy mennyiségben tartalmaz növényi tápanyagokat. Nagyon sok tanulmány igazolja, hogy segít a sejtek sérülését elkerülni, sőt, még a koleszterinszintet is szabályozza. A szilva lekvár gazdag rostforrás, stabilizálja a vércukorszintet. Mivel nagyon gazdag vitaminbomba, így mindenképp ajánlott fogyasztani. Az egyik legegészségesebb gyümölcsként tartják számon.