Tönkölyliszt az Alpok vidékéről

Tönkölyliszt

Tönkölyliszt

A sütemények és a pékáruk liszt nélkül elképzelhetetlenek, viszont a mai világban, ahol az egészségre helyezik a legnagyobb hangsúlyt, egyszerűen arra is oda kell figyelni, hogy milyen lisztet tartalmaz az adott élelmiszer. Sokan érzékenyek a gluténra, vagyis a szervezetük nem képes megemészteni a búza, a rozs és az árpa magját. Ezért egyes embereknek gluténmentes lisztre van szüksége. A tönkölyliszt története igen furcsa, mivel egyes állítások szerint, a Nílus-völgyében találták a legrégebbi darabokat.

Viszont egy másik feltárás az Alpok vidékét jelöli meg származási helyként. A tönkölybúzának a meleg és száraz levegő kedvez a legjobban. Kedveli az agyagos, vályogos talajt. A hidegre kevésbé érzékeny, mint a többi búzafajta. Éppen ezen tulajdonsága miatt a magasabb helyeken kb. 900 méter tengerszint feletti magasságnál is termesztik. Az egészséges élet részét képezi a tönkölyliszt és egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak neki. A lisztet számottevő foszfor- és szeléntartalma miatt is fogyasztják. Ezek mellett a cukorbetegeknek és a magas koleszterinszintben szenvedőknek is jó megoldás.