Nagyot nőtt az elmúlt években a multi split klímák népszerűsége

Népszerűek a multi split klímák

Népszerűek a multi split klímák

Időnként sikerül a fejlesztőknek olyan megoldásokkal, eszközökkel előrukkolni, amelyek megkönnyítik az emberek életét. A multi split klímák sikere egész egyszerűen megmagyarázható, mivel működésükből adódóan egy régóta fennálló problémát oldanak meg. A klímák legtöbbje egy kültéri és egy beltéri egységből áll. A mono split klímák esetében egy kültéri egységhez, egyetlen beltéri egység csatlakoztatható, ezért csupán abban a helyiségben alkalmasak a hűtésére.

Ez nagy hátrány, főleg ha a házban több olyan helyiség van, amit a nyári kánikulában hűteni kellene, mert ez azt jelenti, hogy minden szobába kellene szereltetni egy különálló klímát, vagyis mindenhol át kellene ütni a falat, hogy a kültéri és a beltéri egységet összecsatlakoztassák. Ez egyfelől hatalmas munka, aminek során újra kell majd festeni a falakat, másfelől a ház külső részén meglehetősen furcsa látványt eredményez, mivel tele lesz kültéri egységgel, ami nem biztos, hogy illene abba a képbe, amit eredetileg elképzeltek az ott lakók. Sőt, a több kültéri egység miatt a szervizelés vagy a javítás is sokkal többe fog kerülni. Ezzel szemben, a multi split klíma forradalmasította a klímák üzemelését azzal, hogy egy kültéri egységhez több beltéri egységet lehet csatlakoztatni. Nyilván ennek is vannak előnyei és hátrányai. Az előnyei között megemlíthető, hogy a ház külső falát egyetlen helyen kell csupán átlyukasztani. Ugyanakkor egy kültéri egység könnyebben elhelyezhető úgy, hogy az nem zavarja a ház külső arculatát.

Hátránya, hogy kissé többe kerül a beszerelése, ha nagy a távolság a kültéri és a beltéri egység között. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy amennyiben elromlik a kültéri egység, akkor sehol sem fog működni a klíma. Azonban, ma már olyan megbízható szakemberek és szervizek vannak, akik rendkívül gyorsan orvosolni tudnak egy esetleges meghibásodást, így észre sem fogják venni a ház lakói, hogy gond volt a klíma kültéri egységével. Ezek alapján mindenki felmérheti, hogy a saját lakásába milyen klímát érdemes szereltetnie.