Mire lehet jó egy osztálykirándulás?

Kirándulni jó!

A tanárok elsődleges feladata úgy tanítani és nevelni a rájuk bízott gyerekeket, hogy azok majd felnőttként meg tudják állni a helyüket az élet minden körülménye között.

Ennek a nevelésnek a leghatékonyabb módja nem az, ha mindent száraz tananyagként megpróbálnak a gyermekekbe sulykolni. Egy-egy osztálykirándulás, kötetlenebb program gyakran hatékonyabb lehet, mint egy információkkal teli tanóra. Oldottabb körülmények között, amikor nem sürget semmi „kötelező”, nem szólal meg a csengő, nem fenyeget a napló, meg lehet tanulni olyan dolgokat, amelyek nem feltétlenül arról szólnak, hogy hogyan kell gyököt vonni, vagy mi a képlete egy kémiai reakciónak.

Azok a tanárok, akiknek nem csak az fontos, hogy a diákjaik mit tudnak az adott tantárgyból, hanem az is, hogy a világban hogy találják meg a helyüket, milyen emberek lesznek, gyakran szerveznek plusz programokat. Egy osztálykirándulás remek alkalom arra, hogy a gyerekek a hétköznapi menetrendből kiszakadva, mindennapi problémák megoldását is megtanulják.