Kellemes ízvilágú szalámik
A szalámik sok ember kedvencének számítanak, hiszen megállják a helyüket reggelire, tízóraira, vacsorára, de főételek alapanyagaként is új dimenziókat nyitnak a konyhában. Azon túl, hogy ízletesek, évszázadokra visszanyúló hagyományuk van, ráadásul nemcsak nálunk, hanem más nemzetek gasztronómiájában is. A szalámik többféle ízesítéssel készülnek, prémium alapanyagok felhasználásával. A szalámi nem más, mint gondosan előkészített, darálással és fűszerezéssel kezelt hús, amit természetes vagy mesterséges bélbe töltenek, majd érlelnek és szárítanak. Egyes változatokat füstölnek is, ami külön aromát ad. Az elkészítésének fő lépései a következők:
– Hús kiválasztása és darálása: A legtöbb szalámi alapja a sertéshús, de ma már elérhetőek marhából, pulykából vagy vadhúsból készült verziók is.
– Fűszerezés: Só, bors, paprika, fokhagyma és más fűszerek kerülnek a húsba, az adott receptúra szerint.
– Töltés: A fűszeres masszát bélbe töltik és formázzák.
– Érlelés: Az érlelés során alakul ki a szalámi jellegzetes íze, állaga és illata.
– Füstölés (opcionálisan): A füst különleges karaktert adhat a végterméknek.
Az elkészítés időtartama, fajtától függően lehet néhány hét vagy több hónapig terjedő folyamat is.
Most pedig ismerjük meg a különleges szalámik nemzetekként eltérő jellemzőit!
Az olasz szalámikat finomhangolt mediterrán ízek jellemzik. Az olaszok a szalámi műfaját magas szintre emelték. A legismertebbek közé tartozik a Salame Milano, amit finomra darált hús, lágy ízvilág és hosszú érlelés jellemez. A Napoli már karakteresebb, enyhén füstölt, gyakran erősebb fűszerezéssel. Gyakran használnak édesköményt, borsot, fokhagymát, sőt, egyes régiókban vörösbort is.
A spanyol szalámik erőteljes paprikázással és tüzes fűszerezéssel készülnek. A spanyol chorizo igazi különlegesség, hiszen paprikás, olajos, fűszeres és karakteres. Létezik lágy, friss változat is, amit főzéshez használnak és keményre érlelt típus, ami hidegtálakon vagy tapasban mutat igazán. Fokhagymás, gyakran enyhén csípős és önmagában is igazi csemege.
A magyar szalámik igazából a tradíciókról is szólnak. A magyar téliszalámi világszinten is ismert és elismert. A Pick és Herz márkák már a 19-ik század óta készítenek prémium szalámikat. Az érlelt, füstölt, paprikás és fokhagymás ízvilág mára nemzeti örökségünk része lett. Az itthoni változatok különlegessége a lassú érlelés és a természetes füstölés kombinációja.
A szalámik rendkívül sokoldalúnak számítanak!
Bár a legtöbben szendvicsbe szeletelve fogyasztják, a szalámi valódi konyhai Jolly Joker.
– Pizzafeltétként: vékony szalámikarika aranybarnára sülve tökéletes kiegészítő.
– Tésztákban: kevés pirított szalámi feldobja a paradicsomos vagy tejszínes szószokat.
– Omlettbe vagy rántottába: a reggeli új értelmet nyer.
– Hidegtálakra: sajtokkal, olajbogyóval és friss kenyérrel igazi ínyenc lakoma.
– Snackként: önmagában, pár szem dióval vagy gyümölccsel.
Milyen szalámik számítanak igazán kedveltnek Magyarországon?
A hazai kínálat igazán gazdag és változatos. Az alábbi ízvilágok közül választhatsz a boltok polcain:
– Paprikás – klasszikus magyar íz, enyhén füstös karakterrel
– Csípős – azoknak, akik szeretik az erőteljesebb ízeket
– Fokhagymás – karakteres, hagyományos magyaros fűszerezéssel
– Borókás vagy majoránnás – különlegesebb ízvilágot keresőknek
– Füstölt – természetes füsttel érlelt változatok
– Extra sovány – diétázóknak vagy egészségtudatos vásárlóknak
Egyre több glutén- és laktózmentes opció is elérhető, így az ételérzékenységgel élők sem maradnak ki az élvezetekből.
Miért érdemes a cooponline.hu webáruházból vásárolnod?
Mert számos remek minőségű árucikket lehet megvásárolni. Ha kényelmesen, sorban állás nélkül szeretnél válogatni a szalámik közül, akkor irány a cooponline.hu! A webáruházban nemcsak ismert hazai és nemzetközi márkák közül választhatsz, hanem Coop saját márkás szalámik is elérhetőek, ráadásul kiváló ár-érték arányban.
Íme néhány a Coop saját márkás szalámik közül!
– Paprikás és csípős változatok
– Szeletelt kiszerelésben – azonnali fogyasztásra
– Snack szalámi rudak – ideális uzsonnára, kirándulásra
– Válogatott, hazai alapanyagokból készülnek
– Kedvező ár és rendszeres akciók
Ráadásul gyakran akciós áron szerezheted be kedvenceidet, így nemcsak finom, de pénztárcabarát is a vásárlás.
A szalámik minden alkalomra tökéletesek. Legyen szó hétköznapi reggeliről, gyors vacsoráról vagy vendégváró falatokról, a jól megválasztott feltétek kulcsfontosságú szerepet játszanak az ízekben. Az olasz, spanyol és magyar változatok mind másban erősek, de egy közös bennük, mégpedig a gondosan válogatott alapanyagok. Ha szeretnél változatos kínálatból válogatni, nézz körül a cooponline.hu webáruházban, ahol a saját márkás szalámik között is igazi gyöngyszemekre bukkanhatsz!