Hazánk kitűnő adottságú a minőségi borok termelésére

Minőségi borok

Minőségi borok

Az elmúlt sok évvel összehasonlítva, a minőségi borok egyre keresettebbek hazánkban. Ennek több oka van. Egyrészt a minőségi borok fogyasztására „kinevelődött” a fogyasztói közönség. Ez a borászok évekig tartó kitartó munkájának köszönhető, valamint annak, hogy betartott törvényi rendelkezés szabályozza a forgalmazható borok minőségét. A borászok az elmúlt húsz évben rengeteget tettek azért, hogy a minőségi borok elfoglalják megérdemelt helyüket, elsősorban a hazai fogyasztók körében.

A másik jelentős ok, talán ebből következik, valamiért divat lett a minőségi borok fogyasztása. Hosszú évekig a sör hódított, de hazánk valójában nem sörtermelő, hanem bortermelő vidék. A német és osztrák tiszta vízű hegyi forrásokkal nem vetélkedhet a magyar alföldi tájak vízminősége, ami a sör elengedhetetlen követelménye. Viszont az ország éghajlata, néhol a forró homok és egyes helyek kitűnő ásványi talaj, páratlan lehetőség a bortermelésre. Ezeket a kitűnő adottságokat nagy kár volna a bortermelésben kihagyni.