Grill tisztítása hasznos metódussal

grill tisztítása

Grill tisztítása

Isteni ízük van az ételeknek, ha grillsütőn készülnek, bár a grillezés jellemzően a nyári hónapokban történik, de a kora tavaszi vagy késő őszi napsütéses napokon is előkerülhet ez az eszköz. Ahhoz, hogy a sütő épségét minél tovább megőrizhessük, a grill tisztítása kihagyhatatlan feladat. Vannak igazán hatékony módszerek erre, bár sokan gondolják úgy, hogy ez nehéz munka, ezért sokáig halogatják. Speciális bolti szerek nélkül is megoldható ez a teendő, viszont érdemes minden használatot követően nekiállnunk a feladatnak.

A gázos grill tisztítása lényegesen könnyebb, mint a faszenes változaté, mert ennél nem keletkezik korom a sütés során. Otthoni metódus a kávézacc használata erre a célra, amiből pasztát kell készítenünk kevés víz hozzáadásával. Ezt követően a pasztával bedörzsöljük a grillt és hagyjuk megszáradni, majd egyszerűen leöblítjük és készen is van. A hamu eredményesen vethető be a grill tisztítása során is, amit ugyanolyan eljárással lehet alkalmazni, akárcsak a kávézaccot. Figyeljünk a rozsdásodás megelőzésére is!

Egyszerűen megoldható a késélezés házilag

Kellemetlen, amikor egy nem megfelelően éles késsel próbáljuk felszeletelni az étel alapanyagait és csak nagy nehezen sikerül felaprítanunk azokat. Sokan szakemberhez viszik a vágószerszámaikat, azonban amikor eljön az ideje, a késélezés házilag is elvégezhető. Ha nincs kéznél fenőkő, akkor egyszerű porcelán bögre is megteszi. Ehhez az alsó peremét használjuk, ezen kell végighúzni a kés mindkét oldalát úgy, hogy a hegyéig haladjunk. A csiszolópapír szintén jó szolgálatot tehet, amikor a késélezés házilag kerül elvégzésre.

Itt arra vigyázzunk, hogy erősen nyomjuk rá a vágóeszközt a csiszolópapírra! Ha ilyen kellékünk nincs otthon és a porcelánokat is kímélni szeretnénk, akkor az egyszerű körömreszelő is a segítségünkre siethet. A felsorolt eszközök minden háztartásban fellelhetőek, azonban a legjobb mégis a régi módszer, vagyis a fenőkő használata, amivel már apáink is karbantartották a konyhában lévő késeket. A régi időkben a késélezés házilag történt, mégis mindig éles vágóeszköz állt rendelkezésre.