Érdemes országúti pedálra váltani

országúti pedál

Országúti pedál

Folyamatos a vita a kerékpáros berkeken belül, hogy milyen az ideális pedál. Sokan a hagyományos taposó pedálokra esküsznek, ugyanis még nem próbálták, milyen az országúti pedál.

Ezalatt főként az SPD, patentes változatok értendőek. Az előnyük egyértelmű, ami nem más, mint a nagyobb erőkifejtés. Nemcsak taposás közben, hanem a láb felhúzása közben is hasznosul a kifejtett energia. Ezáltal kevesebb energiabefektetéssel messzebbre juthatunk.

Miért ódzkodnak még mindig sokan az országúti pedáloktól? A fő érv általában az szokott lenni, hogy nem kapcsol ki esés közben. Tény, hogy meg kell szokni azt a bizonyos mozdulatot, aminek során kiakadnak a klipszek, viszont ez csak gyakorlás kérdése. Akik ezelőtt még nem használtak országúti pedált, azoknál elő szokott fordulni, hogy amikor megállnak a bringával egyszerűen eldőlnek, mint egy liszteszsák.

Ilyenkor kezdődik az SPD technológia és a feltalálójának a hibáztatása. Holott az egész csak megszokás kérdése. Egy idő után már reflexszerűvé válik a kikapcsoláshoz elengedhetetlen mozdulat.