Élet a szürkehályog műtét után: mire számíthatok?

Dr. Szabó Antal szürkehályog specialista

Dr. Szabó Antal szürkehályog specialista

Mindig voltak és ma is vannak olyan betegségek, amelyeket csak műtéttel lehetséges kezelni. Ezzel pusztán annyi a baj, hogy a betegek nehezen szánják rá magukat. Például a cataracta, más néven szürkehályog, éppen ebbe a kategóriába tartozik, hiszen semmi más úton nem gyógyítható, csak operációval. Dr. Szabó Antal szürkehályog specialista szerint „általában 2-4 hétbe telik, hogy az éleslátásunk véglegesen kialakuljon a szürkehályog műtét után”.

A doktor úr a legmodernebb eljárást alkalmazza a kezelés alatt, csak egy apró bemetszést ejt és ezen keresztül távolítja el az elszürkült lencsét ultrahangos eljárással. Ezt követően ugyancsak itt helyezi be nagy gondossággal a megtervezett műlencsét. Utóbbi átveszi a korábbi szemlencse szerepét, aminek köszönhetően, a páciens a korábban megszokott módon fogja látni a világot. Megnyugtató lehet sokaknak a tény, hogy a beavatkozás előtt, sem annak során nincsen szükség injekcióra, mert az érzéstelenítést szemcseppekkel oldják meg.

A mindössze 2 mm bemetszés is magától gyógyul meg, nincs szükség varratra. Teljesen fájdalommentes a beavatkozás, esetleg arról számolhat be a páciens, hogy a műtét során zavarja a szemét az erős fény, vagy kisebb nyomást érzékel a szeme körül. A beavatkozás után rögtön észre lehet venni a változást, ugyanis élesebbé válik a látás és a színek is élénkebbek lesznek. A műtét után 48 órával a páciens már kormány mögé ülhet, abban az esetben, ha a látása lehetővé teszi ezt.

Nyugodtan végezheti otthoni a tevékenységeit, viszont arra figyelnie kell, hogy az első 2 hétben kerülje a hajolgatást és a súlyosabb tárgyak emelését. Nem ajánlott konditerembe, uszodába látogatnia a beavatkozást követő hetekben, mert például a természetes és az uszodai vizekben is rengeteg kórokozó, baktérium található. A szemész szakorvos el fogja mondani a páciensnek, hogy mire figyeljen a beavatkozást követően, ezeket a javaslatokat pedig szigorúan be kell tartania. Nem fog nehezünkre esni az, hogy vigyázzunk a cataracta műtét eredményeire.