Egy válási mediátor hasznos tanácsai

válási mediátor

Válási mediátor

Kutatások bizonyították, hogy manapság már egyre többen válnak el, mint az előző években. A házasságot nehezíthetik érzelmi és mindenféle tényezők, amelyektől nehéz megszabadulni. Lényegében ebben lehet a válási mediátor lelki támasz. Hiszen neki az a feladata, hogy a konfliktust valamilyen módon kezelni tudja és a foglalkozás végén elő tudjon majd állni egy megoldással.

A válási mediátor főleg azt szokta tanácsolni, hogy mielőtt beadnánk a válóperhez szükséges papírokat, forduljunk előbb szakemberhez. Természetesen még arra szintén felhívják a figyelmet, hogy a közös gyermekeknek is sokkal jobb, ha a válás után is együtt tudnak majd működni az érintett felek. Kevesen tudják, hogy a beszélgetés során a válási mediátor úgy van jelen, akár egy pszichológus, vagy egy ügyvéd. Ez lényegében azt jelenti, hogy az elhangzottakról senkinek, és semmilyen formában nem árulhat el semmit.

Ezáltal biztosak lehetünk abba, hogy egy nagyon elhivatott hozzáértő foglalkozik majd velünk és helyén kezeli a problémáinkat. Sok olyan mediátor van még, aki hasonló jellegű gondokat orvosol. Az üzleti mediáció elsősorban olyan témákkal foglalkozik, mint a céges ügyek és az azokat érintő viszályos szituációk. Ezalatt főleg a szerződéses vitákat, a cégen belüli konfliktusokat, valamint a munkahelyi civakodásokat értjük. Az üzleti mediáció lehet az, ami minden félnek tökéletes megoldás.

Hiszen a foglalkozást levezető mediátor egy semleges sziget, akinek az a célja, hogy a vitázók között olyan megállapodás szülessen, ami mindenkinek megfelel. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy kompromisszumképes emberekkel dolgozzon együtt. Ha valamilyen módon azonban mégsem tud megállapodás születni, akkor a mediátor feladata, hogy az üzleti mediáció során létrehozzon egy olyan alternatívát, ami meg tudja teremteni a békét. Azt fontos megemlíteni, hogy a mediátor egy lényeges pozíciót betöltő szakember, aki szinte ügyvédként funkcionál. Ezáltal ismerni fog minden olyan üzleti tényezőt, ami a konfliktus során felmerülhet.