A klímaváltozás hatása a madarakra

A gólyák alkalmazkodása a klímaváltozáshoz

A gólyák alkalmazkodása a klímaváltozáshoz

Bizonyára mindenki tapasztalta, hogy a viszonylag meleg télnek köszönhetően, nagyon sok madár nem költözött el az országból, hanem itt töltötte a hideg időszakokat is. Az enyhe, kellemes tél kedvez ezeknek a madaraknak, azonban azok az egyedek, akik most fognak fiókát költeni, még szembenézhetnek pár kellemetlen veszélyhelyzettel. Ugyanis, a meleg időjárás megtévesztő lehet számukra, aminek hatására meglehet, hogy a megszokottnál korábban fognak költeni.

Azonban ez koránt sincs jó hatással a fiókákra, mivel akár néhány napos fagy hatására is tömeges pusztulás mehet végbe az adott faj egyedein belül. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a madarak számára nem feltétlenül a hideg, jeges tél jelenti a veszélyt, hanem sokkal inkább a kiszámíthatatlannak mondható tavaszi időjárás, ami nem várt fagyokat eredményezhet.

Továbbá, a madarak az enyhe időjárási viszonyok következtében könnyebben juthatnak táplálékhoz is, aminek köszönhetően, a kevésbé életképes egyedek is képesek átvészelni ezt az időszakot. Persze ez a madárfajra kedvezőtlen hatással van, ugyanis a gyengébb génállománnyal rendelkező, betegebb egyedek is fennmaradnak, ami természetesen káros módon befolyásolja az adott fajcsoportot is. A klímaváltozáshoz alkalmazkodó fajok közül, meglepő módon a fehér gólya is itthon, az országban telelt, ellent mondva az eddigiekben kialakult szokásainak, hagyományainak. A telet pedig sikeresen átvészelte, ugyanis az emberek jóindulatának, illetve az enyhe időjárási viszonyoknak köszönhetően, akadt elegendő élelem a túléléshez.