A finn szauna szent és sérthetetlen

Eredeti finn szauna

Eredeti finn szauna

Bár állítólag nem európai találmány, azért a finnektől mégsem vitatható el a szaunázás kontinensünkön való elterjesztésének érdeme. A finn szauna lényege és szokásai szinte változatlan formában maradtak fent az évszázadok folyamán, bár modernebb változatai egyre inkább teret követelnek maguknak.

A finneknél a szaunák még mindig a vidéki nyaralók elengedhetetlen tartozékai és a felhevült test gyors lehűtése érdekében, általában tóparton helyezkednek el, azonban a városi lakások jelentős részében is megtalálhatóak, főként a fürdőszoba részeként.

Náluk a szaunákat az idők kezdete óta széleskörű használat jellemezte és még a múlt században is gyakori volt, hogy a gyerekek ezekben a helyiségekben születtek, ami egyértelműen mutatja, hogy ez a szokásuk szent és sérthetetlen.

Manapság nemcsak a kikapcsolódás helyszíne ez, hanem a társasági élet zöme is itt zajlik, ezért hetente legalább egyszer kicsik – a teljesen piciket, a csecsemőket is beleértve – és nagyok egyaránt igyekeznek a finn szauna áldásos hatásait élvezni.