A redőnnyel kombinált vagy az önálló szúnyogháló az előnyösebb?

Szúnyogháló

Szúnyogháló

Az enyhe téli időjárás miatt egyre gyakrabban már nemcsak nyáron, hanem a téli időszakban is nagyon fontos, hogy otthonunkat rovarhálóval védjük a kellemetlen szúnyogoktól, legyektől, katicáktól, darazsaktól vagy poloskáktól, ha szellőztetni szeretnénk. Amennyiben szúnyoghálók közül válogatunk, alapesetben kétféle változattal találkozhatunk, így választhatunk önálló-, vagy redőnnyel kombinált típust. Hogy melyiket válasszuk magunknak és melyik az előnyösebb, azt minden esetben több szempont alapján kell mérlegelnünk, de az alábbiakban a két változat bemutatásával szeretnénk megkönnyíteni a választást.

 A redőnnyel kombinált szúnyogháló

A redőnnyel kombinált szúnyogháló más néven a kombi rolós szúnyogháló, aminek a lényege, hogy a rovarhálót minden esetben az árnyékolóval egybeépítetve szerelik fel. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy a redőnytoknak két mérettel nagyobbnak kell lennie annak érdekében, hogy a redőny és a szúnyogháló egyaránt elférjenek egy és ugyanazon tokban, vagyis ne akadályozzák a másik működését. A különálló rovarhálóval szemben a legnagyobb előnye, hogy valamivel kisebb a tok magassága, legnagyobb hátránya pedig, hogy amennyiben túl kevés a külső fal síkja és az ablak tokja közötti távolság, akkor a redőny kilóg a fal síkjából, és például esős időszakban nagyon hangos lesz rajta az esőcseppek kopogása.

Fontos kitétel még a redőnnyel kombinált szúnyogháló kapcsán, hogy kizárólag olyan nyílászárókra lehet felszerelni, ahol az ablak tokja legalább kétoldalt és a felső részen elég szabad résszel rendelkezik. Ez azért szükséges, mert értelemszerűen a szúnyogháló kerül közelebb az ablakokhoz, a redőny mozgatását garantáló gurtni, vagy a motorizáltság esetén pedig a kábel bevezetéséhez nagyon fontos az elegendő hely. Az ilyenkor szükséges szabad hely általában legalább 5 centiméter!

 A különálló szúnyogháló

A különálló szúnyoghálót a redőny tokja alá helyezik, szintén rolós kivitelben. A legnagyobb előnyük, hogy szinte bárhová felszerelhetők, akár már meglévő redőnyök tokja alá is. Akár új, akár régi redőnyhöz kerül hozzáillesztésre, a tokméret változatlan marad, így még nagyon kicsi kávamélység esetén sem fenyeget minket az a veszély, hogy a redőny esetleg kilóg majd a fal síkjából.

Habár tény, hogy a redőny tokja alá szerelt rovarhálónak az együttes magassága egy kicsivel nagyobb, mint a kombinált változat esetében, de ez a legtöbb esetben nem zavaró tényező. A különálló szúnyogháló előnye, hogy nagyon kicsi peremszélesség esetén is egyszerűen felszerelhető, hiszen a szúnyogháló ilyenkor kívülre kerül, ezáltal sem a redőny gurtniját, sem más egyéb alkatrészét nem zavarja. Mivel a rovarháló ilyenkor semmiféle kapcsolatban sincs a redőnnyel, ezért amennyiben szükséges, akár még feltolást gátló szerkezetet is könnyedén be lehet építeni, amit a kombinált változat nem mindig tesz lehetővé.

Forrás:

http://hvg.hu/ingatlan/20110802_redony_szem

https://www.csancsa.hu/hirek/ezt-az-5-szabalyt-tartsd-be-mielott-redonyt-veszel

Print Friendly, PDF & Email